Traditioner genom gamla riken från öst

Vår resa tar oss till länder med flera tusenåriga traditioner och historia. Saker som har påverkat vårt levnadssätt och vårt sätt att leva men även vår inredning. Från dem alltmer populärare nyårs lyktorna, till porslinet som dekorerar massvis med svenska hem. Till dofterna från spaanläggningar som återkommande påminner oss om buddhistiska tempel där vi kan känna ro och koppla av.

Gemensamt har dessa länder långt innan haft starka buddhistiska traditioner och detta syns bland annat på dem många buddha statyerna när vi besöker länderna men också restaurangerna runtom i världen.

Det är mycket som påverkar vår stil när vi dekorerar och den känsla vi vill få från vår inredning. Vad tänker vi egentligen på när vi tänker på inredning från länderna i öst? Är det dem återkommande buddha statyerna, drakarna som vi typiskt ser i kinesiska restaurangerna eller är det skickligt konstnärligt dekorerade porslinet i form av vaser, skålar och tallrikar.

Ett annat typiskt inslag är dem speciella röda ljuslyktorna som man ser i restaurangerna som ger ett mysigt sken och ett av kännetecknen när vi tänker på kinesisk inredning.

Blickar man mot Japan så ser man också ofta olika detaljer av porslin inte helt osannolikt från den speciella teceremonin som vissa kanske känner igen. Här ser vi också bonsaiträd som man kanske ofta kan komma att tänka på eller klassiska inslagen av samuraj traditionerna.

Bonsai Träd

Design från japan är svårt att sätta fingret på, den känns både modern och traditionell på samma gång. Den är enkel och det är något vi känner igen från moderna inredningar med mindre detaljer liknande skandinavisk design. På så sätt känns den tidlös och detaljerna passar oftast in i så väl modern som mer traditionell inredning.

Asiatisk dekoration har många vackra inslag och har kanske inte letat sig in ordentligt i dem svenska hemmen ännu men som med maten gissar vi att detta kan förändras i framtiden. Här kommer en tjuvtitt i nästa del av vår resa genom denna djungel av inredning.

Håll utkik efter nästa inlägg och genom våra kanaler för det senaste inom dekoration så hoppas vi att du kikar in nästa gång.